20 decembrie, 2014

Covrigi de casa

"Sculati, gazde, nu dormiti
Vremea e sa va treziti"


Abia astept colindatorii sa ne viziteze, tocmai de aceea am pregatit astazi Covrigi de casa, sa-i rasplatim pentru colindele frumoase. Cred ca vor poposi mai mult in fata casei mele cand aroma covrigilor proaspat copti ii va intampina.
Pregatiti si voi Covrigi de casa pentru colindatorii vostri ca in reteta de mai jos.

Ingrediente
500 gr faina cernuta
2 lingurite sare
2 lingurite zahar
10 gr drojdie proaspata
300 ml apa calduta
Oparim covrigii intr-un amestec de apa (3 litri) cu  3 lingurite bicarbonat de sodiu, astfel vor fi foarte fragezi.

Decoram cu sare mare, seminte de susan sau mac.

Sunt atat de simplu de facut, ca-i pacat sa rasplatiti colindatorii destoinici cu acei covrigi tari ce se vand acum prin piata!!!

Amestecam 100 gr de faina cu drojdia, zaharul si 100 ml apa calduta si dam deoparte pana creste si infloreste frumos.
Turnan acest amestec apoi peste restul de faina, adaugam si sare, restul de apa si incorporam toata faina, framantam un pic pana se amesteca bine toate ingredientele.
Lasam sa creasca acest aluat, 30 min -1 ora pana isi dubleaza volumul.

Punem o oala cu 3 litri de apa sa fiarba si punem cele 3 lingurite de bicarbonat in aceasta.

Dupa ce aluatul a crescut, formam covrigii cu mainile sub forma circulara, mai mici sau mai mari ....daca nu va descurcati, copiii cu siguranta va pot ajuta....este ca modelatul plastilinei.....hahaha
Punem covrigii formati pe o suprafata bine infainata.
Preincalziti cuptorul la 180 grade C si ungeti tava de la aragaz cu putin ulei si tapetati cu hartie de copt.
Puneti covrigii pe rand in apa fierbinte, cam 5 sec...cand acestia se ridica la suprafata apei ii luati si ii puneti in tava, presarati sare, seminte de care va plac si ii coaceti in cuptor cam 30 min.

Spor la pregatit covrigi si la ascultat de colinde frumoase, cele doua merg mana in mana!!!




3 comentarii: