26 mai, 2014

Sirop din flori de salcam

In fiecare an, parfumul imbatator al florilor de salcam, ne reaminteste de minunile naturii, pentru ca nu poti numi altfel, decat minune, aroma dulceaga ce persista in aer cand salcamii sunt in floare. Noptile racoroase sunt pline de  acest parfum incantator, dar pe cat de mult iubim aceste flori dulci, pe atat de repede isi vor pierde mireasma pentru a le regasi din nou anul urmator.
Siropul preparat din flori de salcam pastreaza aroma acestora, si pot fi pastrate chiar si peste iarna.



Ingrediente

1 kg de flori de salcam, curatate de codita principala, spalate bine
1 kg de zahar tos
2 litri de apa
zeama de la o lamaie
coaja de la o lamaie, taiata bucati mari, numai partea galbena
2 plicuri de zahar vanilinat
1 praf de sare

Preparare

Florile de salcam se pun la fiert cu 1.5 l apa, pentru 20 min, la foc mare. Apoi se acopera si se lasa pana a doua zi la macerat.
Se strecoara ceaiul concentrat si se preseaza bine florile.
Se prepara un sirop din 500 ml apa, 1 kg de zahar si zeama de lamaie. Se lasa sa fiarba la foc mare pentru 10 min. Se indeparteaza spuma.
Se adauga ceaiul peste sirop, praful de sare, zaharul vanilinat si coaja de lamaie. Se lasa la fiert, la foc mare pana scade aproape de jumatate, se indeparteaza coaja de lamaie.
Se pune siropul fierbinte in sticle cu capac etans.
Se acopera bine si se lasa sa se raceasca. Se pastreaza foarte bine si peste iarna.

Din cantitatile de mai sus se obtin 1.6 l de sirop concentrat.

Se serveste cu apa, cuburi de gheta, felii de lamaie si multa voie buna!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu