09 mai, 2017

Paine umpluta cu plante aromatice

Aceasta paine are o aroma incredibila datorita minunatiilor pe care le-am pus intre feliile de aluat.
Nu este o paine pentru orice zi, este o paine pe care o pregatesc pentru ocazii speciale, iar invitatii mei se simt rasfatati.
Cand scoateti painea din cuptor o mai puteti unge cu putin unt pentru a-i mai da o nota speciala.
In afara faptului ca este deosebit de pufoasa si de aromata, interesant este si faptul ca se desface felii, fara a fi nevoie sa o taiati cu cutitul.






Paine umpluta cu plante aromatice

Paine umpluta cu plante aromatice

Ingrediente

Aluat 
450-500 grame faina
50 grame unt topit
1 ou
300 grame iaurt/lapte batut
1 lingura zahar
1 1/2 lingurita sare
7 grame drojdie uscata

Umplutura

1 fir de usturoi verde
50 grame unt
6-7 catei de usturoi
putin patrunjel verde
1 lingurita oregano
1 lingurita de rozmarin
cateva frunze de busuioc verde
o lingurita de sare



Iaurtul este bine sa-l tinem in bucatarie, la temperatura camerei, macar 2 ore inainte de a incepe pregatirea painii.
Se amesteca iaurtul cu sarea, zaharul, untul topit. Se adauga putina faina si drojdia.
Se amesteca adaugand faina si se framanta bine.
Cu cat aluatul este mai bine framantat cu atat painea va fi mai pufoasa. Daca mai este nevoie sa mai adaugati un pic de faina o puteti face, cantitatea de faina depinde de cat de lichid este iaurtul.
Dupa ce ati framantat aluatul il lasati la dospit pana isi dubleaza volumul.

Pentru umplutura am maruntit cu robotul de bucatarie, usturoiul, patrunjelul, frunzulitele de oregano, rozmarinul, busuiocul si sarea, apoi le-am frecat cu untul care este la temperatura camerei.

Aluatul dospit l-am mai framantat putin si l-am intins pe masa pudrata cu faina, in foaie subtire cam de 5 mm si pasta aromata am intins-o pe toata suprafata.



Am taiat aluatul atat pe lungime cat si pe latime si patratelele astfel obtinute le-am asezat in tava de cozonac in pozitie verticala.
Incercati sa nu strangeti prea tare aluatul, nu inghesuiti, distribuiti patratelele in toata tava si lasati iar sa dospeasca pentru 15-20 min.

Ungeti cu ou deasupra cu coaceti in cuptorul preincalzit la foc mic 170-180 grade C pentru 35-40 min sau pana cand painea se coace si rumeneste deasupra.

Paine umpluta cu plante aromatice


Un comentariu: