05 decembrie, 2018

Prajitura de post cu foi, caise deshidratate si nuca

Bunica mea ne pregatea prajituri si in perioada postului. Era cea care se asigura ca toti cei din casa mancam corespunzator in aceasta perioada. Din cand in cand facea si cate un desert din te miri de, iar noi, cei mici eram foarte incantati de gustul lui. Parca toate aveau gust mai bun, gogosile se umflau mai tare, iar ea era fericita ca ne vedea ca mancam fara sa se roage de noi.
Astazi sunt atat de multe variante, viata este mai usoara, doar ca noi suntem prea ocupati si inversunati cu toate.








Ingrediente

Foi (3 buc - 30 x 35 cm)
200 ml ulei
200 ml apa minerala
50 grame zahar
10 grame praf de sopt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
520 grame faina


Crema
200 ml apa
200 grame zahar
130 grame margarina
300 grame caise deshidratate
150 grame nuca macinata
100 grame biscuiti macinati
esenta de vanilie


Pregatirea aluatului
Se mixeaza uleiul cu zaharul si apoi cu apa minerala.


Se adauga faina treptat, praful de copt si bicarbonatul.
Se framanta aluatul si se adauga faina pana se obtine un aluat compact ce va putea fi intins cu sucitorul.
Se imparte in trei bucati.
Fiecare bucata de aluat se intinde pe hartie de copt (30 x 35 cm)
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 7 min.
Nu se coc excesiv.
Se pregatesc ingredientele pentru crema. Se macina nuca si biscuitii cu robotul de bucatarie.


Apa se fierbe cu zaharul, se adauga margarina si caisele deshidratate, taiate in bucatele mici. Se lasa amestecul sa dea intr-un clocot.

Se ia de pe foc si se adauga nuca si pesmetul de biscuiti.

Se imparte crema in doua parti si se asaza intre cele trei foi.

SE preseaza prajitura cu un tocator si se lasa sa se hidrateze foile.
Se pudreaza cu zahar si se serveste cu multa placere.






2 comentarii:

  1. Draga Dana, te urmaresc si imi place tot ce faci. Te rog sa-mi spui ce fel de margarina folosesti si cum reusesti sa intinzi foaia pe hartie de copt, ca mie nu-mi iese.☺ Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Maria! Folosesc margarina, Unirea sau Rama, depinde ce prind la mana si nu am o preferinta. Personal nu imi place margarina, prefer untul, dar nu am ce face in perioadele de post. Cat despre intinsul aluatului pe hartie de copt...nu fac nimic special care nu se vede in film...asez aluatul pe hartie, il presez putin cu palmele, presar faina sa nu se lipeasca de sucitor si apoi cu acesta presez si rulez...pana il intind. Cu cat vei incerca de mai multe ori sigur iti va iesi. O zi frumoasa iti doresc,Maria!

      Ștergere