07 martie, 2017

Placinte cu branza sau ciuperci

Un singur aluat fraged si pufos pregatit in casa si acre se pastreaza astfel cateva zile si diferite umpluturi dulci sau sarate. Eu am ales pentru astazi doua umpluturi, una cu ciuperci si marar si cealalta, dulce, cu branza si coaja de lamaie, dar nici merele, varza sua gemul preferat nu imi par a fi de neglijat. Daca aluatul este fraged, umplutura ramane la alegerea voastra.




Ingrediente 
Aluat 

520 gr faina
1 ou + 1 pentru uns deasupra
200 ml lapte + 2 linguri lapte
2 linguri zahar
2 linguri ulei
o jumatate lingurita sare
50 gr unt topit
7 gr drojdie uscata

Placinta cu ciuperci
Umplutura cu ciuperci 
500 gr ciuperci champignon
1 ceapa
50 gr unt
marar verde
sare si piper
1 lingura gris







Umplutura cu branza - se amesteca toate ingredientele de mai jos
Placinte cu branza
250 gr branza telemea usor sarata
70 gr zahar
1 ou
1 plic zahar vanilat

Puteti folosi branza dulce, proaspata de vaci, dar atunci ar trebui sa puneti si o lingura, doua de gris in compozitie.






Preparare

Aluat
Am amestecat faina cu sarea, zaharul si drojdia uscata. In centrul fainii adaug oul, 2 linguri de lapte, untul topit (dar nu fierbinte), uleiul. Se amesteca si se incepe incorporarea fainii. Se adauga lapte caldut, treptat, amestecand si ulterior, framantand aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Cam 10 min de framantat sunt suficiente.
Am uns un castron cu ulei si am pus aluatul in el si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul.

Intre timp pregatesc umplutura cu ciuperci.
Intr-o tigaie am topit untul si am adaugat ceapa sa se gateasca cateva minute, dupa care am adaugat ciupercile spalate si tocate cu cutitul. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se lasa sa-si lase ciupercile sucul/apa. cand mai a scazut putin si ciupercile s-au inmuiat se adauga o lingura de gris si se amesteca pana absoarbe tot sosul si la final se adauga mararul proaspat tocat. Se lasa sa se raceasca.

Dupa ce aluatul a dospit se imparte in bucati a cate 35-38 grame fiecare.
Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul/facaletul dandu-i forma unui disc cu diametrul de 10 cm. In centrul fiecarui cerc se pune umplutura, fie ca este cu ciuperci, fie cu branza.
Se strange bine aluatul de o parte si de alta a umpluturii, pentru ca altfel se poate desface si se expune umplutura.

Se aşază placintele astfel formate in tava cu hartie de copt si se mai lasa 10 minute, apoi se ung cu ou batut.
Pentru a le deosebi, pe cele cu ciuperci eu am ales sa presar seminte de susan.

Se coc in cuptorul incins la 180 grade C pana se rumenesc.

Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!


4 comentarii:

  1. Cantitatea de lichid este total insuficienta. Aluatul este pufos, dar nu si fraged.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai le-am făcut și eu, dar o parte cu carne si cealaltă parte cu ciocolata. Super pufoase si delicioase. Mulțumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai le-am făcut și eu, dar o parte cu carne si cealaltă parte cu ciocolata. Super pufoase si delicioase. Mulțumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere