01 aprilie, 2016

Rulada cu crema fina de unt

Inca de la inceputul acestui blog am dorit sa va arat rulada aceasta. De ce? Este desertul minunat pe care mama il pregatea in copilaria mea. Era desertul ce se pregatea in casa noastra la ocazii speciale, sau daca mergeam cumva in vizita la cineva foarte drag, la vreo nunta sau botez in familie, mama era cea care venea cu cateva rulade din acestea, ornate cu crema si impachetate apoi in celofan .

Despre gustul acestei rulade nu pot sa va spun decat ca rivalizeaza cu gustul unei inghetate, deoarece crema este foarte foarte fina, o spuma gustoasa cu unt, blatul este fraged si pe deasupra mai este si insiropat. Ei bine, toate acestea combinate si ajutand si faptul ca rulada se tine la frigider pana in momentul servirii, transforma acest desert intr-o portie de rai, de aici si asemanarea cu inghetata. 

Va spuneam ca mi-am dorit sa va arat prepararea acestei rulade inca de la inceputul acestui blog, dar m-am luat cu alte retete si am amanat mereu. Asadar, astazi a venit momentul si puteti urmari reteta video chiar acum.







Ingrediente
Blat
6 oua
80 gr zahar
60 gr faina
1 praf de copt
1 plic de zahar vanilinat
un praf de sare
Crema
250 gr unt la temperatura camerei
sirop pregatit din 200 ml apa + 250 gr zahar si 2 plicuri zahar vanilinat sau esenta de vanilie

Preparare
Blatul se pregateste foarte usor astfel:
  • se spumeaza albusurile cu un praf de sare
  • cand spuma este tare se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea tare, lucioasa si zaharul s-a topit
  • se incorporeaza galbenusurile dupa care faina
  • se transfera aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, tava avand dimensiunile de 36x36 cm
  • se coace la 180 gr pana se rumeneste usor deasupra...aprox 15 min 
  • dupa ce s-a rumenit, am pregatit o alta hartie de copt pe care am ppresarat cu zahar pudra pe toata suprafata
  • pe aceasta hartie asez blatul cu fata in jos, pe zaharul pudra si indepartez hartia de pe dosul blatului copt si il rulez cat inca este cald in hartia proaspata.
  • se lasa sa se raceasca impaturit astfel
Mama folosea un prosop de bucatarie curat la impaturirea blatului, dar este mult mai putin de curatat in bucatarie daca folosim o hartie de copt.

Se pregateste siropul, fierbandu-se apa si zaharul pana se leaga usor siropul...aprox 7 min.
Daca folositi zahar vanilinat il adaugati si amestecati sa se dizolve si lasati siropul sa se raceasca, iar daca folositi esenta de vanilie, o adaugati in sirop cand acesta s-a racit, pentru a pastra aroma de vanilie.
Pastrati din sirop 250 ml pentru crema, restul il folositi la insiroparea blatului.

Crema se pregateste foarte usor, si este cea mai fina crema de unt din cate am incercat eu si o puteti folosi atat pentru torturi, briose, ii puteti adauga cacao, nuci, alune....
Important este ca untul sa fie la temperatura camerei astfel se spumeaza foarte usor cu mixerul electric si se adauga in fir subtire siropul racit pana il incorporam.
Atentie, trebuie amestecat intr-o singura directie, altfel crema se poate taia.

Asamblare rulada:
  • blatul rulat se desfasoara, se insiropeaza cu siropul pastrat si crema pregatita se distribuie in strat uniform pe toata suprafata acestuia
  • se ruleaza la loc, avand insa grija sa nu se prinda si hartia in interior
  • se pune la rece pentru cateva ore, 2-3 ore, dupa care poate fi servita pudrata cu zahar, cu fructe proaspete
Sper sa pregatiti si voi rulada cu crema fina de unt si sa gustati astfel o particica din savoarea copilariei mele.

Nu uitati ca va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Va doresc o zi minunata, plina de soare si nu uitati sa fiti veseli!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu