18 martie, 2016

Mancare de urzici (de post)

Mancarea de urzici pe care am pregatit-o astazi este la fel ca cea pe care mamaie o pregatea in copilarie mea, simpla, dar plina de gust, de aceea nu trebuie sa incetam sa gatim mancarurile vechi ale minunatelor noastre bunici si mamaite, retete transmise de generatii intregi, retete de familie si pe care avem obligatia de a le transmite mai departe.
Astazi am pregatit aceasta mancare fiind cu mamaie pe telefon, sa se asigure ca am prins toate secretele acestui fel de mancare. Si unul din ingredientele pe care le primesc astazi este dragostea si tandretea vocii ei ce rasuna usor din telefonul de la urechea mea. Asa ca mancarea nu are cum sa nu fie delicioasa cu asemenea ingrediente de cea mai buna calitate si la care nu as renunta pentru nimic in lume.
Normal ca mancarea pregatita de mine, are in general si in cea mai mare parte, ingredientul amintirilor, aroma amintirilor, clipe de neuitat pe care le voi retrai cand voi mai pregati din nou preparatul respectiv.
Creati-va amintiri placute, fericite si transpuneti-le in mancarea de zi cu zi....

Si toate acestea despre o simpla mancare de urzici...dar puteti urmari mai bine reteta video aici!!!




Ingrediente

500-700 gr urzici proaspete
3-4 linguri de faina
4-5 catei de usturoi
sare si piper
3-4 linguri de ulei


Urzicile se scutura fiecare in parte de nisip, se curata de impuritati (iarba, buruieni, crengute...), de frunze uscate, radacini sau tulpini tari si se spala bine in cateva ape. Eu am folosit manusi de latex si apa calduta la spalarea acestora.
Am pus pe foc o oala cu apa la fiert si am pus urzicile in aceasta apa si le-am fiert pentru 15 min.
Se scot cu o spumiera si se lasa sa se racoreasca putin.
Se maruntesc fie cu un blender vertical, fie cu presa pentru cartofi cu care facem si piure-ul.
Cand urzicile sunt omogene se adauga cate o lingura de faina si se freaca bine sa nu faca cocoloase.
Se pune putin ulei intr-o cratita si se adauga urzicile frecate bine cu faina, se amesteca cu lingura de lemn numai intr-un singur sens (asa mi-a zis mamaie, habar nu am de ce...s-or taia?!), se adauga cu polonicul din apa in care au fiert urzicile (3-4 polonice din aceasta zeama) si le lasa sa fiarba la foc mic, sa nu aiba gust de faina, dar se amesteca cu lingura sa nu se arda.
Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. La final se adauga usturoiul pisat.

Se serveste cu mamaliga si cu multa placere.
Va astept  si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetelepublicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu