01 martie, 2014

Pui la capac

Va suna ciudat? poate, un pic. Dar va asigur ca este delicios de gustos si sanatos, as spune eu.
Pregatesc aceasta reteta de cand aveam 12-13 ani, caci de atunci faceam tot felul de experiente culinare, care in situatiile nefericite cand nu imi ieseau, ajungeau in tomberonul din fata blocului pana venea mama acasa.
Daca veti incerca aceasta reteta, veti renunta definitiv la a cumpara pui la rotisor din supermarket, pentru care eu am mari indoieli privind prospetimea lui (am senzatia ca puii ce nu se vand ii baga la rotisor, astfel vanzandu-si marfa ce ar fi trebuit aruncata). Poate gresesc, si mi-as dori sa fie asa, dar cred ca e mult mai sanatos sa gatim noi mancarea pentru cei dragi. Si un alt aspect, in supermarket nu se pune si dragoste, ingredient esential, dupa parerea mea.

Iar m-am luat cu vorba, cand voi asteptati reteta....





Ingrediente

1 pui
50 gr unt, dar si ulei este foarte bun
3 catei de usturoi pisati bine (pasta)
1 lingura de ghimbir ras (cand eram copil nu aveam ghimbir, dar experimentele mele culinare continua si astazi)
1 lingurita miere
sare, piper, boia, busuioc uscat, rozmarin, 2 foi de dafin


Se spala puiul bine, indepartandu-se ceea ne nu ne-ar face placere sa gasim in farfurie, varfurile aripilor, tartita, maţe, gatlejuri, etc.
Se omogenizeaza bine untul/uleiul, usturoiul, ghimbirul, mierea si restul de condimente, exceptand foile de dafin, si acum se freaca puiul cu pasta asta si prin interior si prin exterior. Foile de dafin se pun in interiorul puiului.

Se ia o cratita, se umple cu apa pe jumatate, iar capacul se aşază invers decat s-ar folosi in mod normal, cu manerul in interiorul cratitei, se ia puiul masat bine cum v-am spus mai sus si se aşază in capacul cratitei, ca intr-o tava.

Se baga in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana cand se gateste bine, se rumeneste bine. Din cand in cand deschideti usa cuptorului si cu o lingura luati din sosul ce rezulta si puneti pe deasupra puiului, sa nu se usuce sau sa se arda. Puiul va iesi foarte fraged in interior datorita aburului ce va iesi din cratita, nu va fi uscat deloc, dar la suprafata va fi foarte rumenit si crocant.

Dupa aproximativ 45 min, rezultatul este acesta


Iar noi l-am servit alaturi de un piure de cartofi si o salata de sfecla rosie.


Va doresc POFTA BUNA!!!




5 comentarii:

  1. De cand ma stiu am auzit de pui la capac , de creier la capac , dar habar n-am avut cum se face ... acum am aflat si-ti multumesc ; primul pui pe care-l voi achizitiona , asa-l voi gati - MINUNAT .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa incerci pentru ca este foarte bun. O zi minunata si o primavara plina de soare!!!

      Ștergere
  2. Ms ptr urari ... asemenea si tie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata bine si cred ca este foarte gustoasa. O sa o fac si eu cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere