30 martie, 2018

Cozonaci cu drojdie uscata, framantati si dospiti cu masina de paine

Mi s-a cerut de multe ori o reteta de cozonaci pregatiti cu drojdie uscata pentru ca stiu si eu din experienta proprie, in afara tarii nu se prea gaseste deloc drojdie proaspata. Ce-i drept in ultimul an am pregatit cozonacii numai cu drojdie uscata pentru ca tot de un an mi-am luat o masina de paine. Mare ajutor mi-a adus masina asta si nu va spun cat va scuteste de munca framantatului aluatului painii si a cozonacilor. Cozonacii framantati cu masina de paine sunt mai mult decat deliciosi, aluatul este atat de pufos si nu mai pierzi timp deloc, pui ingredientele in cuva respectiva si iti vezi de ale tale cat aluatul este framantat si dospit.








Ingrediente


Aluat
800 grame faina cernuta
250 ml lapte
150 grame unt cu continut mare de grasime
5 galbenusuri
2 albusuri
250 grame zahar
8 grame zahar vanilinat
14 grame drojdie uscata
4-5 grame sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de rom

Crema cu nuca 
4 albusuri
125 grame zahar
200-300 grame nuci
2 linguri rase cu cacao
50 grame stafide
esenta de rom

*Cateva cubulete de rahar cu aroma fructata
1 galbensu de ou +1 lingura de lapte pentru uns deasupra aluatul




Pregatirea aluatului

laptele, zaharul si untul se pun intr-o craticioara si apoi se incalzesc pe foc, cat sa se dizolve zaharul si sa se topeasca untul.
 Galbenusurile se freaca cu sarea.
 Faina se cerne pentru a se aera.
 Si apoi faina se amesteca cu drojdia uscata.
 Peste laptele caldut se adauga zaharul vanilinat, esenat de rom si coaja rasa de lamaie. Acest amestec nu trebuie sa friga, ci doar sa se simta caldut la atingere.
 In cuva masinii de facut paine se toarna amestecul cu lapte, galbenusurile si mai apoi albusurile.
 Se agauha si faina amestecata cu drojdia.
 Se introduce cuva in masina de facut paine, se inchide capacul si se selecteaza programul de framantat. In cazul meu este programul 6, care framanta si apoi dospeste aluatl.

Aluatul de cozonac framantat in masina de facut paine

Cat timp aluatul sta la dospit in masina de paine eu am pregatit umplutura cozonacilor.
Nuca am maruntit-o cu robotul de bucatarie.

Stafidele le-am hidratat in esenat de rom
 Albsurile le-am spumat cu zaharul, apoi am adaugat cacao si nuca.


 Stafidele hidratate le-am adaugat in crema cu nuca.
 Tavile le-am captusit cu hartie de copt. Dimensiunile tavilor: 25 x 11 x 7.5 cm
 Dupa ce aluatul a crescut si progrmul masinii s-a terminat, l-am impartit in doua parti.
 Am uns masa cu putin ulei si am intins prima bucata de aluat cu mainile, am nivelat si jumatate din crema cu nuca si am asezat si cateva bucatele de rahat.

 Am rulat foaia de aluat si

 am asezat primul cozonac in tava. La fel am procedat si cu cealalta bucata de aluat.
 Am mai lasat cozonacii la dospit in loc caldut, desupra cuptorului incazit, pentru 20-30 min. I-am uns cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.
 Si i-am copt in cuptorul preincalzit la 170 grade C pentru 50-60 min sau poate este nevoie chiar de putin mai mult timp in functie de cuptorul dvs. Indiferent de cuptorul folosit nu deschideti usa cuptorului pentru ca aluatul sa nu se lase. Abia mai apoi am facut testul cu scobitoarea sa fiu sigura ca s-au copt.
 Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu putina miere amestecata cu o lingurita de apa.



Cozonac framantat cu masina de paine


Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

Va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu