18 august, 2017

Prajitura cu iaurt si dulceata de capsune

Imi plac prajiturile cu iaurt pentru ca au o finete aparte, iar in combinatie cu fructe proaspete sau in cazul de astazi cu dulceata de capsune, au o prospetime si o delicatete deosebita.
Mai gasiti aici pe site si alte prajituri cu iaurt pe care le puteti incerca si va las link-uri
http://www.farfuriavesela.ro/2014/04/prajitura-cu-iaurt-si-stafide.html

http://www.farfuriavesela.ro/2016/02/placinta-cu-iaurt.html








Ingrediente

Aluat

400 grame faina
70 grame zahar
200 grame unt
4 galbenusuri
50 grame smantana acra (12% grasime)
5 grame praf de copt
esenta de vanilie





Umplutura

4 albusuri
360 grame iaurt (3.5% grasime)
350 grame smantana acra
60 grame amidon
150 grame zahar
10 grame zahar vanilinat
dulceata de capsune / gem de prune / fructe proaspete sau congelate (mure, zmeura)



Pentru a pregati aluatul am frecat untul cu zaharul si apoi treptat am adaugat galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine cu mixerul dupa fiecare.

Se adauga si esenta de vanilie si smantana.
La final praful de copt si treptat se incorporeaza faina pana se obtine un aluat ce nu se mai lipeste de maini si poate fi intins foaie.




Se imparte aluatul in doua treimi.

Bucata de aluat mai mare se intinde cu sucitorul pe masa infainata si se asaza in tava, acoperindu-se atat baza cat si marginile.
Se pune baza aceasta a prajiturii in cuptorul preincalzit pentru cateva minute, pentru a se intari putin, la 180 grade C.



Cat timp aluatul de la baza prajiturii sta in cuptor pregatesc umplutura.
Spumez albusurile cu un praf de sare.
Apoi adaug zaharul vanilinat si pe cel tos, treptat, mixand pana rezulta o bezea tare.

Iaurtul se amesteca cu smantana si cu amidonul si la final se incorporeaza bezeaua.


Se scoate tava din cuptor si se toarna umplutura cu iaurt, nivelandu-se.

Se iau fructe din dulceata si se asaza in umplutura, din loc in loc.


Se intinde acum si bucata mica de aluat si se intinde foaie din care se decupeaza cu o forma stelute ce se vor asaza deasupra umpluturii printre bucatile de fructe.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 40-50 min si se lasa sa se raceasca.

Se pune la frigider pentru minim 2 ore inainte de a fi servita.







4 comentarii: