10 ianuarie, 2017

Paine de casa cu faina integrala

Incep anul acesta cu inceputul. Si pentru mine inceputul este painea, painea aceea care imi aminteste de bunicutele noastre ce framantau si coaceau paine pentru o saptamana intreaga, pe care o framantau in copaile acelea de lemn si pe care o coceau in soba.
Painea mea de astazi nu e coapta in soba pentru ca nu am una, desi mi-as dori un cuptor din acela pentru exterior, dar poate cine stie, candva voi avea unul.
Pregatesc paine ori de cate ori am ocazia, iar astazi ocazia s-a ivit.
Zapada de afara m-a indemnat sa framant faina ce o am mereu in casa si drojdia uscata, mereu la indemana pentru orice eventualitate. Rezultatul este peste asteptari atat in privinta mirosului de paine proaspat coapta cat si a fragezimii si texturii minunate a acestei paini de casa in care am mai pus una alta, doar din dorinta de a folosi si cateva seminte...

For the English version of this recipe visit me here https://youtu.be/7RIe-kN4-LU or here http://happydish.club/homemade-wholemeal-bread/



Paine de casa cu faina integrala

Ingrediente pentru 4 paini (2 in forma de cozonac si 2 rotunde)


  • 1 kg faina alba
  • 1 kg faina integrala
  • 2 linguri de zahar
  • 1 1/2 lingurite sare
  • 2 plicuri a cate 7 gr de drojdie uscata
  • mix de seminte (susan, chimen, in, dovleac)
  • 100 ml ulei de masline sau ulei de floarea soarelui
  • 1300 ml apa calduta
* daca vreti sa faceti doar 2 paini, injumatatiti cantitatile
* puteti folosi numai faina alba daca preferati
* puteti pune un pic mai multa sare daca considerati
* pastrati faina la temperatura camerei inainte de framantare

Aceasta este painea din faina alba

Preparare


- am cernut faina alba pentru a indeparta impuritatile si pentru a o aera
- pe cea integrala am cernut-o doar pentru aerare, dar taratele ramase in sita le-am pus la un loc cu restul fainii, nu le-am aruncat
- am amestecat cele doua tipuri de faina cu sarea, apoi cu drojdia si zaharul
- apa caltuta am turnat-o treptat pana am incorporat faina toata
- tot treptat am incorporat si uleiul, framantand aluatul pentru 10 min
- dupa framantare am intins un pic aluatul si am presarat semintele dupa care am framantat pentru incorporarea acestora
- am lasat aluatul sa dospeasca, la loc caldut, ferit de curenti reci de aer
- dupa dospire, am impartit aluatul in 4 parti egale
- doua bucati de aluat le-am rulat pentru a le pune in tavile de cozonac unse cu ulei, si deasupra aluatului am presarat ceva seminte, iar celelelate doua parti de abuat le-am facut rotunde
- am mai lasat aluatul sa dospeasca pentru inca 30 min apoi le-am copt la 180 gr C pentru min 45 min
- dupa coacere se lasa painea sa se raceasca inainte de a o felia

Paine de casa cu faina integrala
Servita la micul dejun cu putin unt si o canuta de ceai ...hmmm....nu va pot spune in cuvinte...ar trebui sa incercati si voi



Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu