29 noiembrie, 2016

Gogosi de post

Gogosile de post sunt delicioase in perioadele de post. Chiar daca nu contin oua si lapte aluatul dospit pe care il aromatizam cu zahar vanilat si coaja de lamaie va fi un adevarat festin cand ai pofta de ceva dulce.
Mamaie pregatea aceste gogosi fara a cantari vreodata ingredientele....intuitia si experienta o ajutau mult, dar si gurile pofticioase ce o implorau sa mai pregateasca gogosi din alea pufoase......Eu am cantarit astazi ingredientele, doar ca sa va ajut un picut daca ati pornit la drum si nu stiti cum sa incepeti.



Ingrediente 
100 zahar
coaja de la o lamaie
25 gr drojdie proaspata
1 plic zahar vanilinat
o jumatate de lingurita de sare
250 ml apa calda
520 gr faina
50 ml ulei + ulei pentru prajit

Am pregatit pentru inceput maiaua amestecand drojdia cu o lingura de zahar apoi cu apa calduta si cu cateva linguri de faina cat sa se formeze un aluat grosut ca o smantana. Se lasa la crescut pentru cateva minute.
Faina se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, o jumatate de lingurita de sare, coaja de lamaie si maiaua crescuta. Se framanta adaugand ulei treptat pana se formeaza un aluat compact ce nu se mai lipeste de maini si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se intinde aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei si se intinde cu mainile si ar trebui sa aiba o grosime cam de 5 mm.
Se decupeaza gogosile cu un inel metalic sau cu un pahar si le mai lasam sa creasca pentru 15-20 min.
Am pus ulei intr-un vas de fonta (tuci) si il lasam sa se incalzeasca bine si punem gogosile la prajit pe ambele parti pentru cateva minute. Nu dam focul prea tare pentru ca gogosile se vor rumeni la suprafata iar in interior raman crude.


Se pudreaza cu zahar si sunt delicioase caldute.

Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Un comentariu: