22 februarie, 2014

Placinta cu branza dulce si stafide

Un desert delicios cu foi fragede si umplutura delicata, asa poate fi descrisa Placinta cu branza dulce si stafide.
Puteti urmari cum am pregatit acest desert in filmul ce urmeaza





Ingrediente
- pentru doua foi
2 oua
9 linguri de zahar
9 linguri de ulei
11 linguri de apa sau lapte
1 praf de sare
1 lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar stins cu otet
faina cat cuprinde pentru a forma un aluat usor de intins (aprox 500-600 gr faina)

- pentru umplutura
900 gr branza dulce si proaspata de vaci
200 gr zahar
2 oua
2 plicuri cu zahar vanilinat (pentru aroma)
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
un pliculet de stafide inmuiate in esenta de rom

- pentru ornat
zahar pudra

Umplutura se face cel mai simplu, si anume, se amesteca toate ingredientele enumerate, dupa care se pune in frigider pana cand foile vor fi gata.


Aluatul pentru cele doua foi se prepara astfel:
Cele doua oua se freaca bine cu un praf de sare si cu cele 9 linguri de zahar, pana cand compozitia isi dubleaza volumul, isi schimba culoarea intr-un galben pal si zaharul este bine dizolvat, dupa care se adauga uleiul, apa, bicarbonatul stins cu otet.
Dupa amalgamarea corecta incepe sa se adauge faina pana cand se va ajunge la un aluat moale, dar care nu se va mai lipi de mana si va putea fi intins in foaie subtire.

Se pudreaza bine cu faina suprafata de lucru, cat si sucitorul cu ajutorul caruia vom intinde doua foi subtiri de marimea tavii de cuptor.

Tava de cuptor de unge bine cu ulei, se pudreaza cu faina si primeste prima foaie, dupa care intindem bine umplutura de branza si cea de-a doua foaie.

Ajutandu-ne de o furculita, presam marginile  si intepam foaia de deasupra, pentru ca in momentul coacerii aceasta sa nu se umfle.

Tava merge acum in cuptorul preincalzit la 180 gr C, pentru 30 min la foc mic.

Cand este gata, se portioneaza cat inca este calda.
Farmecul acestei placinte este ca a doua zi, daca mai rezista, va fi si mai frageda...la noi cu greu mai gasesti a doua zi cateva portii.




Urmariti blogul si  canalul nostru de pe YouTube, pentru alte retete savuroase si sanatoase!  Daţi like retetelor care va plac si inveseliti-va si voi farfuriile !
Asteptam sugestiile voastre pe adresa farfuriavesela@gmail.com.

17 comentarii:

  1. La ce gramaj se refera totusi ,,faina cat curpinde''? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va iubesc de ma topesc :)) M-am apucat si eu de bucatarit si placintarit si va scriu cu rugamintea (si speranta) sa-mi raspundeti la 2 intrebari [deocamdata :))] :
    1. - nu va spun cu ce bucurie am regasit aici tortul de biscuiti - pe care draga mama il facea in copilaria mea - si aici, am ragasit o ''felie'' dulce din copilarie, multumesc! Dar la crema, dupa ce am pus esenta de rom, s-a branzit - nu s-a chiar taiat, ci s-a branzit - DE CE? n-am stiut cum s-o repar (nu stiu daca se poate), am pus-o la rece si am lucrat cu ea asa, amestecand-o bine de fiecare data cand o puneam peste stratul de biscuiti; rezultatul final a fost super - gust si finete - si acoperind tortul cu nuca de cocos s-a mascat aspectul cremei si stand mereu la frigider a fost OK - oricum, mi-am facut bucuria copilariei - nu am inteles ce s-a putut intampla; eu am inmuiat biscuitii in cafea si am pus nuca maruntita in crema - a fost o minune! Inca ceva - nu sunt prea multe 5 oua, totusi? Nu-mi mai amintesc, ca nu ma uitam, cate punea mama, dar imi amintesc bine ca eu ''curatam'' castronul in care facuse crema :)) - draga de ea...
    2. - Prajitura turnata cu mere poate fi facuta si cu aceasta umplutura de branza dulce si stafide? Ar fi tare bine! Deocamdata mi-e cam frica de operatia de a face aluat, mai ales la partea "cat cuprinde" :)) / la asta s-a dat deja un raspuns, dar trebuie sa mai adun putin curaj sa ma apuc si de aluat si de foi, etc... incet-incet...
    Va multumesc tare mult si sa stiti ca va urmaresc in continuare cu mult interes - imi place ca retetele dvs sunt in detaliu, plus vizualizarile unde totul pare atat de usor :))
    Cu drag, Viviana

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara, draga Viviana (ce nume frumos)
    Iti raspund cu mare drag si, recunosc, cu multa emotie, ca raspuns la cuvintele tale pline de sinceritate.
    1. Legat de crema care s-a taiat (daca s-a branzit este clar ca s-a taiat), cred ca esentele nu mai sunt ce au fost odata.... ori, este posibil, sa fi pus multa esenta de rom dintr-o data...incorporeaza cativa stropi de esenta...mai mixezi...iar un pic de esenta....si tot asa.....
    Mama mea cand i se taiau diversele creme pe care le pregatea, mixa separat putin unt, si apoi incepea sa adauge cate un pic din crema taiata, pana se "dregea"......sau mai poti adauga nuca macinata sau alune macinate in crema si la fel se repara. Crema iese buna si fara oua, am pregatit aceasta crema la o multime de torturi si nu am pus oua in crema si este foarte buna...asa ca, daca crezi ca sunt prea multe, fie pui mai putine, fie deloc.
    2. Prajitura turnata este o minune cu mere sau cu umplutura de branza ca la placinta cu branza si stafide. Respecti aceleasi etape, doar ca la mijloc pui branza cu zahar, stafide....coaja de lamaie, zahar vanilinat. DELICIUUUU!!
    Nu este dificila nici placinta cu foi...pui faina treptat..pana coca se leaga si poti sa framanti cu mainile....incearca, sigur nu vei da gres....

    Incercam sa explicam retetele cat mai bine si pentru a fi pe intelesul tuturor. Iti doresc o seara linistita!!! Astept sa-mi spui cum a iesit prajitura turnata cu branza si stafide, te pup si iti multumesc pentru cuvintele minunate!!!
    Cu drag, Dana - Farfuria vesela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si multumesc, Dana,
      nu speram sa primesc un raspuns atat de prompt! :) Sa-ti ocupi timpul, la ora aceea, cu 'cineva' de pe net, asta spune despre tine ca esti un om de calitate - de asta, tot ce publici aici, este SUPER! Felicitari!
      DA, recunosc, am pus toata cantitatea de rom odata si s-a comis "taiatul"..
      Multumesc pt complimentele "intoarse", nici pe tine nu te ocolesc vorbele frumoase :)
      Intre timp (caci sunt vreo 2 luni de cand am experimentat cu biscuitii, apoi m-am speriat si am luat pauza) am aflat cum puteam s-o dreg :), dar sper sa nu repet, mai ales ca mi-ai dat 'liber' la oua si 'cate vreau' - merci mult!
      Cu ouale e asa: nu am incredere ca sunt proaspete, asa ca daca vad un nr mare de oua imi fac probleme, mai ales cand e vorba si de copii - pt asta nu cutez sa fac lapte de pasare si crema de zahar ars :(( ;
      Am vazut video la Red velvet - oh, my God! :) Glasul tau frumos si manutele acelea micute care faceau totul asa de f bine :))
      Sa-ti traiasca fetitele si sa te bucuri de ele! Cine stie, intr-o zi, poate, voi vedea si site-ul lor, nu? :)
      Am un mare respect pt oamenii care isi fac bine treaba si treaba asta cu bucatareala mi se pare f grea, dar si f frumoasa!
      Daca ma gandesc, doar, la cat timp stai in picioare, in fumurel de clatite si cum se termina in nici 10min, cand tabara pofticiosii pe ele si tot am spus destul.. Reteta ta de clatite la cuptor este excelenta! Eu fac un fel de budinca, sau "tort" (ma rog..) de clatite :)
      Umplutura de branza este aceeasi, firesc, dar le pun intr-o forma pe care o tapetez cu zahar ars (ca la crema cu pricina), clatita - umplurtura si tot asa si inainte s-o bag la cuptor, torn o cana de lapte fierbinte peste "tort" si iese un desert f bun - laptele umfla clatitele si zaharul se topeste si intra in tot si e f buuuna! Asta e varianta in care scapi cu mai putine clatite :))

      Inca o data iti multumesc tare-tare mult!
      Iti doresc w-end frumos si bucuros, alaturi de minunile tale!
      Cu drag, Viviana__

      Ștergere
  4. Acum am terminat placinta cu branza, mi -a iesit delicioasa! Am urmat instructiunile din videoclip pas cu pas....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miroase a placinta pana la mine....hahaha....ma bucur ca a iesit buna placinta, sa o savurati cu placere!!! Va pup, weekend placut si multa sanatate!!!

      Ștergere
  5. Este foarte buna. Am incercat reteta azi si mi a iesit. Multumesc. Cecilia ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti-a placut, Cecilia. Te mai astept pe blog, facebook sau youtube....cum iti este mai simplu. O seara minunata!!!

      Ștergere
  6. Serban Georgiana4 aprilie 2016 la 11:34

    Am facut aceasta placinta si a iesit foarte buna.Intrebarea mea este daca as putea face si cu umplutura de mere aceste foi.Imi plac mult,ies foarte fragede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, absolut. Este foarte foarte buna si cu mere. O zi frumoasa!!!

      Ștergere
  7. Serban Georgiana4 aprilie 2016 la 11:51

    Multumesc mult!O zi buna si dvs!

    RăspundețiȘtergere
  8. De necrezut,v-am incercat reteta si a iesit wauuu,caut o reteta de aluat de ani de zile si mai frageda ca aceasta nu am gasit.Felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc foarte mult! Va astept si cu alte dulcegarii! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bunä seara!
    Lingura cu bicarbonat trebuie să fie cu vârf sau rasă?
    Pot sa pun numai 800 gr. de brånză de vaci,ptr.că numai atâta am. ,
    Şi atunci cäte ouă pun?Acum vreau să o fac!
    Mulțumesc frumos!
    O seara frumoasă sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu am facut prajitura cu mere super gustoasa sotul meu a zis sa fac in fiecare zi Felicitari


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca placinta este pe placul vostru. Sa-i faci pe plac sotului! Te pup si iti doresc o zi minunata! salutari si sotului!

      Ștergere