20 august, 2014

Tort cu crema ganache

Imi face placere sa pregatesc torturi, pentru ca sentimentul placut, ca va urma o petrecere sau un eveniment frumos in familie, se instaleaza inca din momentul strangerii ingredientelor pe care le numaram, le cantarim, le masuram, le asezam .......ei da!.... toata aceasta vanzoleala e semn ca petrecerea este aproape!!!

Am pregatit tort cu crema ganache, delicios!!! ce sa va mai spun, imaginile vorbesc de la sine, asa ca urmariti reteta video chiar aici!!!



Ingrediente

Blat
7 oua
175 gr faina
150 gr zahar
35 gr cacao
7 linguri apa fierbinte
7 linguri ulei
1 plic praf de copt
un praf de sare
esenta de rom

Crema ganache

400 gr ciocolata neagra sau orice alt fel
400 gr smantana lichida pentru frisca
100 gr zahar 


(daca aveti ciocolata ce contine zahar nu mai adaugati zahar sau puneti mai putin)

Sirop
200 gr zahar
400 ml apa
esenta de rom

Pentru decor
200 gr smantana lichida pentru frisca
3 linguri zahar


Preparare

Blat

- Separam ouale, frecam galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul
- albusurile le batem spuma cu un praf de sare si apoi cu zaharul,
- incorporam galbenusurile in albusuri, apoi adaugam apa, treptat si esenta de rom
- amestecam faina cu praful de copt si impreuna cu cacao le adaugam usor, in ploaie in aluatul nostru, amestecand usor, de jos in sus, sa nu se lase aluatul
- ungem tava cu unt, am tapetat baza cu hartie de copt si marginile le-am pudrat cu faina
- transferam aluatul in tava, nivelam si apoi merge in cuptorul preincalzit, la temperatura de 180 grade pana cand se va coace
- Dupa coacere se lasa in tava sa se raceasca pana a doua zi, cand va putea fi feliat si insiropat mult mai usor

Eu am portionat blatul in  trei felii orizontale.
Diametrul tavii este de 26 cm.

Crema

- Rupem ciocolata in bucatele
- Incalzim smantana lichida pe aragaz, la foc mic, adaugand si zaharul, amestecam pana se dizolva.
Atentie!!! Smantana nu trebuie sa fiarba, ci doar sa ajunga aproape de punctul de fierbere.
- Turnam smantana peste ciocolata, lasam cateva min, apoi amestecam bine, pana obtinem o compozitie omogena.
- acoperim vasul, lasam sa ajunga la temperatura camerei, apoi va sta in frigider pana a doua zi.
- Crema se va inchega si o vom mixa cateva min. Acesta va deveni aerata si spumoasa.

Siropul

- intr-o craticioara punem zaharul si in lasam sa se caramelizeze. Atentie!!! Nu il ardem si doar il lasam sa capete o culoare aurie.
- apoi adaugam apa si lasam sa fiarba pana se va lega.
- Eu l-am lasat sa se raceasca pana a doua zi, cand l-am si aromatizat cu esenta de rom.

Frisca pentru decor

Smantana o tinem la rece pana cand o montam.
Batem smantana cu zaharul cateva min pana cand avem o frisca batoasa, numai buna pentru ornarea tortului. O pregatim in momentul asamblarii.

Asamblare

Pe un platou asezam foaia de sus a blatului (o asezam cu fata in jos) o insiropam bine, apoi o acoperim cu crema, apoi si celelalte 2 foi, impartim astfel crema incat sa ne ramana sa acoperim tot tortul cu crema, pe care o nivelam bine cu o spatula sau cu un cutit, ornam cu frisca montata si pusa in posul cu sprit stelat, sau cu orice alte ornamente doriti.

Tortul va sta la frigider pana in momentul servirii.

A iesit nemaipomenit, la fel si petrecerea!!!
Trebuie sa incercati si voi acest desert, care dupa cum ati vazut nu este deloc complicat, ci doar putina rabdare necesita pentru ca toate cele necesare asamblarii le pregatim cu o zi inainte.

Va multumesc pentru vizita si va astept cu alte retete incantatoare!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu