07 iunie, 2014

Prajitura cu foi cu bulion

Prajitura aceasta exista in familia mea de foarte multa vreme, de la mama mea, o femeie de la tara, dar care pregatea prajituri foarte bune. Femeile satului faceau schimb de retete, asa cum facem si noi astazi, diferenta este ca ele foloseau ingrediente din gospodaria proprie, lapte proaspat, unt pregatit in casa, gem facut toamna la focul din curte.
Tot ce imi amintesc este faptul ca erau mai gustoase, sau poate gandul ca le facea mama si nostalgia cu care imi amintesc, au imprimat arome speciale in sufletul meu.

Urmariti reteta video si pregatiti si voi!!!



Ingrediente
pentru 4 foi coapte pe dosul tavii de aragaz
15 linguri bulion
15 linguri ulei
9 linguri de zahar
o lingurita de bicarbonat de sodiu
1 kg faina cernuta
1 praf de sare

Crema
800 ml apa
200 ml lapte gras
200 gr unt
200 gr gris
4 linguri de zahar, puneti mai mult daca vreti mai dulce
praf de sare
35 ml esenta de rom

800 gr gem de prune

Pregatim foile astfel
- amestecam zaharul, uleiul, bulionul pana obtinem un sos spumos.
- amestecam bicarbonatul cu faina si cu un praf de sare
- incorporam faina in amestecul cu bulion, amestecand si framantand pana obtinem un aluat ce poate fi intins foaie
- impartim aluatul in 4 parti egale
- intindem cu sucitorul 4 foi subtiri, pe hartie de copt, si le coacem pe dosul tavii de la aragaz, cam 7-8 min

Dimensiunea foilor este de 30x40 cm.

Pregatim crema astfel
- amestecam apa cu laptele, un praf de sare, zaharul si grisul, si pe foc mic amestecam continuu pana grisul se fierbe si se ingroasa.
- dupa ce grisul a fiert se ia cratita de pe foc si se lasa putin sa se tempereze, apoi se adauga untul taiat cubulete, se freaca pana cand untul este incorporat
- adaugam esenta de rom

Asamblare

In tava de la aragaz asezam prima foaie coapta, jumatate din crema obtinuta, a doua foaie, nivelam tot gemul, a treia foaie, restul de crema, ultima foaie.

Se da la rece pana a doua zi cand poate fi portionata.
Se pudreaza cu zahar farin si se consuma cu cei dragi alaturi.


Va astept in continuare pe site sau pe canalul de youtube pentru retete la fel de bune!!
Va doresc farfurii vesele si multa voiosie!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu