Daca urmariti reteta video pana la final veti auzi si numele catorva dintre voi care de fiecare data ma incurajeaza si ma indeamna sa continui si astfel m-am gandit sa le multumesc.
Va doresc tuturor, multa sanatate, impliniri, sa aveti un an minunat si multa multa veselie.
La multi ani! Petrecere frumoasa si sa ne auzim cu bine anul viitor!
| Tort Profiterol | 
Ingrediente
Aluat 
180 ml apa 
80 ml ulei foarea soarelui 110 grame faina 1 lingura zahar 3 oua un praf de sare  | 
Crema cu lapte 
400 ml lapte 
40 grame amidon 
50 grame unt 
150 grame zahar 
2 x 8 grame zahar vanilinat 
esenta de vanilie  | 
Crema cu cacao 
30 grame zahar 
20 grame amidon 
1 lingura cacao 150 ml lapte  | 
Glazura de ciocolata 
30 grame ciocolata 2 linguri lapte  | 
Pentru aluat se amesteca intr-o craticioara apa, sarea, zaharul si uleiul si se pun pe foc.
Cand incepe sa fiarba, adaug faina dintr-o singura miscare si amestec energic cu o lingura de lemn sau cu telul. Se amesteca pana cand aluatul se ia de pe marginile cratitei.
Se ia aluatul de pe foc si l-am lasat sa se racoreasca pentru 5 minute.
Apoi am incorporat, ajutandu-ma de mixer, ouale, fiecare pe rand amestecand foarte bine dupa fiecare ou in parte.
Se obtine un aluat care arata ca o crema lucioasa.
Se pune aluatul intr-un pos cu dui stelat si am folosit tava rotunda, pentru blat de tort cu diametrul de 22 cm si incepand din centrul tavii, in spirala, am umplut tava cu aluat si pe margine am facut aveline/moate.
Se coace blatul in cuptorul incalzit la 200 grade C pentru 15 minute, apoi se scade temperatura la 170 grade C si se continua coacerea pentru inca 15-20 minute, cat sa se si rumeneasca si inca ceva, nu deschideti usa cuptorului. Nu se scoate imediat din cuptor, ci se lasa acolo sa se racoreasca.
Restul de aluat l-am modelat intr-o tava cu hartie de copt sub forma unor cochilii ca pentru choux a la creme.
Cat timp blatul si cochiliile se coc in cuptor se pregatesc cremele.
1. Crema cu lapte
Se amesteca zaharul cu amidonul si apoi cu laptele rece intr-o craticioara si se pune pe aragaz, la foc mic, amestecandu-se continuu pana se ingroasa. Se adauga untul si putina esenta de vanilie, se incorporeaza si apoi se lasa sa se raceasca.
2. Crema cu cacao
Se amesteca zaharul, amidonul si cacao, apoi se toarna laptele rece si se fierbe pana se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca
3. Smantana pentru frisca se tine la rece inainte de a se spuma cu mixerul si dupa cateva minute se adauga si zaharul pudra, continuand sa mixati pana se formeaza o spuma.
Cochiliile coapte si racite se umplu cu crema cu cacao, la fel si marginea blatului.
In centrul blatului se pune crema cu lapte, peste ea se asaza si un strat de frisca.
Se pun cochiliile umplute si se mai pune restul de frisca din loc in loc.
Ciocolata se topeste cu 1-2 linguri de lapte si ajutandu-ne de o lingurita am decorat tortul.
| Tort Profiterol | 
| Tort Profiterol | 
| Tort Profiterol | 

























Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu