19 noiembrie, 2014

French toast- Friganele


Bunica mea ne pregatea friganele minunate in copilarie. Folosea paine coapta pe vatra, paine densa, paine ce avea aroma pamantului din care creste mandrul grau. 
Nu cunostea ea denumirea englezeasca sau frantuzeasca a painii pe care o inmuia in lapte proaspat muls, amestecat cu oua tocmai luate din cuibar de sub cotcodacitoarele gaini. Rumenea apoi painea asta in putin untdelemn si le preasara cu zahar, dar de cele mai multe ori scotea un borcan de dulceata, dosit de privirile noastre pofticioase prin camara. Si va jur ca nici un alt desert nu se compara cu minunatiile fierbinti scoase din tigaia incinsa manjite cu putina dulceata. Ce ne mai murdaream pe maini, pe fata, dar ce fericiti eram, cu cata inocenta infulecam painea asta dulce data prin lapte si cu cata dragoste ne privea bunica ghiftuindu-ne.

Puteti vedea mai jos reteta mea de friganele!!!



Ingrediente

4-5 felii de paine veche de o zi, cam de 2 cm grosime
3 oua
100 gr zahar
350 ml lapte
1 plic de zahar vanilinat
unt sau ulei de floarea soarelui pentru prajit


Preparare

Amestecam ouale cu zaharul tos si cu zaharul vanilinat, apoi adaugam si laptele.

Turnam amestecul intr-un vas lat si putin inalt, scufundam feliile de paine, le intoarcem pe ambele parti, sa absoarba bine lichidul.

Punem tigaia sa se incinga cu putin unt sau ulei si prajim feliile de paine, pe ambele parti sa se rumeneasca.

Le scoatem si le pudram cu zahar.

Vom avea un mic dejun copios cu un fresh de portocale sau cu dulceata preferata.

Va invit sa incercati si voi friganele, daca nu cu gandul la bunicile noastre, macar pentru a creea minunate obiceiuri alaturi de copii vostri.


Ingredients

4-5 sliced of bread one day old,  2 cm thick
3 eggs
100 gr sugar
350 ml milk
10 gr vanillinated sugar
butter or sunflower for frying

Directions
Mix the egg and sugar and vanillinated sugar, add the milk and stirr well.
Pour the mixture in a shallow baking dish and soak the bread on both sides.
Put a pan on the stove and coat generously with butter. Cook the bread in batches (do not overcrowd) until golden and crisp, 3 to 4 minutes per side. 

Powder with confectioner sugar and serve with fresh orange juice or your favorite jam.

Enjoy!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu