28 decembrie, 2017

Tort Profiterol

Asadar am pregatit un desert minunat si va fi ultima postare pe acest an, dar pregatesc minunatii si anul viitor.
Daca urmariti reteta video pana la final veti auzi si numele catorva dintre voi care de fiecare data ma incurajeaza si ma indeamna sa continui si astfel m-am gandit sa le multumesc.
Va doresc tuturor, multa sanatate, impliniri, sa aveti un an minunat si multa multa veselie.
La multi ani! Petrecere frumoasa si sa ne auzim cu bine anul viitor!


Tort Profiterol


Ingrediente


Aluat

180 ml apa
80 ml ulei foarea soarelui
110 grame faina
1 lingura zahar
3 oua
un praf de sare


Crema cu lapte

400 ml lapte
40 grame amidon
50 grame unt
150 grame zahar
2 x 8 grame zahar vanilinat
esenta de vanilie


Crema cu cacao

30 grame zahar
20 grame amidon
1 lingura cacao
150 ml lapte


Glazura de ciocolata

30 grame ciocolata
2 linguri lapte

Pentru aluat se amesteca intr-o craticioara apa, sarea, zaharul si uleiul si se pun pe foc.
Cand incepe sa fiarba, adaug faina dintr-o singura miscare si amestec energic cu o lingura de lemn sau cu telul. Se amesteca pana cand aluatul se ia de pe marginile cratitei.
Se ia aluatul de pe foc si l-am lasat sa se racoreasca pentru 5 minute.
Apoi am incorporat, ajutandu-ma de mixer, ouale, fiecare pe rand amestecand foarte bine dupa fiecare ou in parte.
Se obtine un aluat care arata ca o crema lucioasa.







Se pune aluatul intr-un pos cu dui stelat si am folosit tava rotunda, pentru blat de tort cu diametrul de 22 cm si incepand din centrul tavii, in spirala, am umplut tava cu aluat si pe margine am facut aveline/moate.
Se coace blatul in cuptorul incalzit la 200 grade C pentru 15 minute, apoi se scade temperatura la 170 grade C si se continua coacerea pentru inca 15-20 minute, cat sa se si rumeneasca si inca ceva, nu deschideti usa cuptorului. Nu se scoate imediat din cuptor, ci se lasa acolo sa se racoreasca.



Restul de aluat l-am modelat intr-o tava cu hartie de copt sub forma unor cochilii ca pentru choux a la creme.

Cat timp blatul si cochiliile se coc in cuptor se pregatesc cremele.
1. Crema cu lapte

Se amesteca zaharul cu amidonul si apoi cu laptele rece intr-o craticioara si se pune pe aragaz, la foc mic, amestecandu-se continuu pana se ingroasa. Se adauga untul si putina esenta de vanilie, se incorporeaza si apoi se lasa sa se raceasca.




2. Crema cu cacao

Se amesteca zaharul, amidonul si cacao, apoi se toarna laptele rece si se fierbe pana se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca



3. Smantana pentru frisca se tine la rece inainte de a se spuma cu mixerul si dupa cateva minute se adauga si zaharul pudra, continuand sa mixati pana se formeaza o spuma.


Cochiliile coapte si racite se umplu cu crema cu cacao, la fel si marginea blatului.
In centrul blatului se pune crema cu lapte, peste ea se asaza si un strat de frisca.




 Se pun cochiliile umplute si se mai pune restul de frisca din loc in loc.



Ciocolata se topeste cu 1-2 linguri de lapte si ajutandu-ne de o lingurita am decorat tortul.

Tort Profiterol

Tort Profiterol

Tort Profiterol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu