01 februarie, 2015

Prajitura turnata cu mere

Cu aceasta prajitura ne incanta mama duminicile cand eram mici, pentru ca este un desert foarte usor de pregatit, dar este foarte frageda si buna si tine loc cu mare cinste placintei cu mere, pentru ca uneori este mai dificil sa intindem foile unei placinte clasice.
Astazi am pregatit si eu pentru familia mea desertul pufos si a fost un adevarat succes.

Va invit sa urmariti reteta video chiar aici!!!


Ingrediente
1.5 kg mere
2 lingurite scortisoara
24 linguri de faina cernuta
4 oua
18 linguri de zahar (cu acesta voi indulci atat compozitia de mere cat si blatul prajiturii)
18 linguri de ulei
18 linguri de lapte
1 plic de 10 gr cu praf de copt
un praf de sare

*Ca masura pentru lingura am folosit o lingura pentru supa.

Preparare

Merele se spala si se dau pe razatoarea mare, se pun pe foc cu cateva linguri din zahar si cu scortisoara. Le tin pe foc cam 5 min, cat sa se inmoaie putin. Se lasa sa se racoreasca. (Daca si-au lasat multa zeama se scurg de aceasta.

Se porneste cuptorul, sa fie incins la 180 gr C.

Se amesteca cele 4 oua cu un praf de sare, cu restul de zahar, uleiul, laptele, apoi am adaugat faina si praful de copt. Se obtine o compozitie ca o smantana lichida sau precum aluatul pentru pancakes.

Jumatate din acest aluat se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, se tine in cuptor pentru 10 min, apoi se aşază compozitia cu mere calite, se niveleaza uniform si restul de aluat. Se pune in cuptor pentru 30-35 min, pana se va coace si rumeni frumos deasupra.

*Tava folosita de mine a avut dimensiunile de 30x40 cm, dar o tava de 20x30 cm ar fi ideala, prajitura va fi mai inalta.

Se lasa sa se raceasca pentru a se putea pudra cu zahar si pentru portionare.


Un desert usor de facut si care se va savura de catre cei dragi la fel de rapid.

Va multumesc pentru vizita si va mai astept, tot aici sau pe canalul de Youtube!!!



4 comentarii:

  1. Arata foarte bine prjitura d-voastra. Felicitari.
    Ar trebui sa folositi, dupa parerea mea, masuri internationale. "O lingura de supa" nu este foarte exact.
    De exemplu: 1 lingura = 1 Tablespoon, 1 lingurita= 1 teaspoon.
    Asta daca va intereseaza sa atrageti vizitatori americani de exemplu, sau straini. Eu locuiesc in Statele Unite si de multe ori cand vreau sa dac prajituri romanesti, este greu sa apreciez cantitatile "romanesti." De exemplu: praful de copt. cate lingurite de praf de copt sunt in pliculet? 2? 3?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, stiu ce spuneti, dar in caietul mamei cu retete asa sunt mai toate retetele. In postarile mele mai noi am incercat sa dau cantitati mai exacte in grame, ml.... Multumesc pentru sugestie si iti doresc Paste fericit si linistit! Sanatate multa!

      Ștergere
    2. e usor de dat...'retete', dar nu uitati ca noi traim in Romania si modul doamnei e mai pe intelesul tuturor...



      Ștergere
  2. Americanii folosesc "cups". 1 cup, 1/2 cups, 1/3 cups and 1/4 cups. De asemenea "linguri" si "lingurite," dar sunt masuri standard, nu aproximative. O sa incerc reteta d-voastra folosind a lingura de supa nu foarte mare/adanca. Sper sa imi reuseasca.
    Multumesc de reteta si o sa incerc si altele pe care le mai aveti pe site.
    Good luck! :)

    RăspundețiȘtergere