28 octombrie, 2015

Spirale cu mere si stafide

Din livada parintilor am cules cateva ladite cu mere parfumate, dar sentimentul de confort si de -acasa, il simt atunci cand placintele se coc in cupor. Cand bruma a inceput sa se aseze pe frunzele copacilor, iar racoarea diminetilor a devenit mult mai evidenta este mai mult decat obligatoriu sa intindem aluaturi cu sucitorul, sa le umplem cu mere aromate si sa le pudram apoi cu zahar. Nimic nu se compara cu mirosul dulceag de mere la cuptor, miroase a fericire...




Ingrediende

Aluat

450 gr faina
1 ou
7 gr drojdie uscata
50 gr unt
50 ml ulei vegetal
100 gr zahar
100 gr iaurt
100 gr smantana grasa
Un praf de sare
Un plic zahar vanilinat
Umplutura

3 mere mari
2 linguri stafide
50 gr zahar
2 linguri amidon
1 lingurita pudra de scortisoara

Decor
1 galbenus ou+1 lingura de lapte
Zahar pudra

Preparare

Aluatul se pregaseste amestecand oul cu putina sare, apoi cu zaharul, iaurtul si smantana (ingredientele sa fie la temperatura camerei, atat iaurtul cat si smantana)
  • se adauga uleiul si untul topit la microunde
  • se amesteca toate ingredientele bine, apoi se adauga faina treptat, dar dupa primele linguri de faina presaram drojdia in aluat
  • se obtine un aluat moale, nelipicios si pe care il framantam cateva minute
  • se pune intr-un castron, se unge cu un pic de ulei, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca
Intre timp pregatim umplutura astfel:
  • merele se spala, se curata de coaja, se taie cubulete si se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida
  • se pun intr-o cratita, alaturi de stafide si zahar
  • amidonul se dizolva in putina apa, iar atunci cand merele s-au inmuiat putin si si-au lasat zeama se toarna amidonul peste ele
  • se amesteca energic, la foc mic, pentru 1-2 min
  • se lasa sa se raceasca
Cuptorul se incalzeste la 180 gr C.
  • Dupa ce aluatul a crescut, se intinde foaie dreptunghiulara pe blatul de lucru, se presara si intinde umplutura pregatita si racita, se pudreaza cu scortisoara.
  • Foaia se imparte imaginar in trei parti care se impaturesc, aducand lateralele peste partea centrala.
  • Se taie bucati de 2 cm grosime, se rasucesc, se aşază in tava cu hartie de copt.
  • Galbenusul se bate bine cu o lingura de lapte si cu pensula se ung spiralele.
  • Se coc in cuptor aprox 30 min, pana capata c culoare frumoasa.
  • Se lasa sa se racoreasca si se pudreaza cu zahar.

Sunt delicioase si se pastreaza fragede cateva zile, care mai scapa nemancate dupa ce le-ati scos din cuptor, pentru ca asa cum va spuneam....sunt delicioase!!!

Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu