08 septembrie, 2015

Galuste cu prune

Aceste minunate si dulci galuste umplute cu prune sunt preferatele socrului meu, alaturi de placinta cu mere sau dovleac, si stiindu-i preferintele l-am surprins astazi cu acest desert pe care il astepta de ceva vreme....tocmai de toamna trecuta....
Este un desert usor de pregatit si care poate fi servit atat cald cat si rece si este delicios. 

Pregatirea galustelor cu prune o puteti urmari chiar acum!!!



Ingredientele nu sunt prea multe sau sofisticate, se cam gasesc in camara oricarei gospodine, asa ca nu aveti scuze sa nu le pregatiti

  • 10-15 prune + 3 linguri de zahar + 1 lingurita scortisoara
  • 700 gr cartofi fierti in coaja si lasati sa se raceasca
  • 150 gr faina
  • 50 gr gris
  • 2 oua
  • un praf de sare
Pentru tavalit galustele
  • 150 gr pesmet
  • 75 gr zahar
  • 50 gr unt
Pregatim galustele cu prune
  • Incepem prin a spala prunele, pe cele mari le taiem pe jumatate, pe cele mici doar le crestam pe jumatate si in ambele cazuri le scoatem samburii
  • cele 3 linguri de zahar le amestecam cu scortisoara si fie putem umple prunele crestate, fie punem zaharul parfumat peste toate prunele si le lasam deoparte
  • pregatim amestecul pentru tavalit galustele, topind untul intr-o tigaie, dupa care adaugam pesmetul si il rumenim usor. Se inchide focul aragazului si se adauga cele 75 gr zahar si se lasa sa se raceasca
  • cartofii se curata de coaja dupa ce au fost fierti si raciti, se dau pe razul fin sau se paseaza ca pentru piure
  • se amesteca cu ouale, faina, sarea si grisul
  • aluatul este destul de lipicios, dar asa trebuie sa fie
  • formam galustele, avand mainile umezite tot timpul cu apa, se ia o bucata de aluat suficienta cat sa imbracam fie o pruna intreaga fie jumatati de pruna, depinde cum preferati sau cat de mari sunt prunele
  • le netezim usor intre palme si le asezam pe un platou
  • se pune apa la fiert cu o lingura de ulei, si se pun cam cate 4 galuste la fiert, la foc mic
  • galustele le-am asezat in apa fierbinte cu o paleta perforata si tot cu aceasta le-am scos din apa, dupa cateva minute de fiert si dupa ce s-au ridicat la suprafata
  • imediat, asa fierbinti le tavalim prin pesmetul pregatit anterior

Pare complicat, dar va asigur ca nu este deloc asa si cum prune se mai gasesc in piata (eu le-am cules din livada numai pe cele care mi-au placut, ca asa e cand ai de unde...le cauti cusururi) si scuze nu aveti sa nu pregatiti si voi desertul.

Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

2 comentarii:

  1. Corectati la ingrediente. Puneti faina nu gaina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult!! Gaina nu merge la reteta asta......hahaha

      Ștergere