18 aprilie, 2014

Cozonac pufos si fara framantare

Pregatirea cozonacului de sarbatoare este prilej de agitatie mare, ferestrelele bucatariei se inchid, cuptorul se incinge, lamaile se dau pe razatoare, gospodina noastra aşază, pregateste, incalzeste, cerne ....ei, ce mai, forfota mare si arome delicioase incep sa pluteasca in aer!!!

Bineinteles ca si eu am pregatit cozonaci, urmariti reteta video!!!







Ingrediente
pentru 2 cozonaci

1 kg faina
5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
100 gr margarina topita/unt
5 linguri de ulei
400 ml lapte
cub de 42 gr drojdie
200 gr nuca
4 linguri cacao
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
esenta de lamaie
praf de sare

Cum preparam, foarte simplu!!

Cernem faina de doua ori intr-un vas incapator, punem un praf de sare, drojdia o sfaramam si o amestecam cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat.
Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc cu multa caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura astfel
-bat albusurile spuma cu un praf de sare si apoi cu zaharul, adaug nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei sau margarina/unt si se pudreaza cu faina.
Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din partile/sferturile de aluat.
Fiecare sfert de aluat il prelucrez  usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, il intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.

Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste...apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.



* Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
** Nu deschideti cuptorul in primele 30 min de la introducerea cozonacilor.



Cozonacii mei au crescut foarte frumos, sunt foarte pufosi, i-am pregatit foarte usor si sunt de-a dreptul deliciosi!!!

Paste fericit si multa liniste alaturi de cei dragi!!!




4 comentarii:

  1. am cuptor nou si arde si la temp mica ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aveti cumva butelie, reglati butelia astfel incat sa nu vina gaz prea mult si astfel nu va arde sau, daca nu, puteti pune tavile de cozonac in tava de la aragaz si mai atenueaza din puterea cuptorului

      Ștergere
  2. la aragazele fara termometru, ce inseamna 190 de grade? Foc tare(maxim) sau poate mediu (la mijloc)sau mic (minimum)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Temperatura trebuie sa fie medie. Eu am si un cuptor pe gaz, care are trepte de temperatura de la 1 (mic) la 7(mare) si la cozonaci il setez pe 3 (mediu).

      Ștergere