15 februarie, 2014

Cornulete cu gem de prune si nuca


Pentru a intampina weekend-ul cum se cuvine am pregatit astazi cornulete cu gem de prune si nuca, atat de fragede ca ti se topesc in gura.
Circula o multime de retete de cornulete pe internet si cate ori mai fi in casele romanilor, dar ale mele au iesit cu siguranta fragede, si au ramas asa si pentru a doua zi, e drept ca au ramas, asa... cam cate degete am la o mana....hahaha....

In filmul de mai jos puteti urmari modul de preparare




Ingrediente
250 gr untura
150 gr zahar pudra
100 gr smantana sau iaurt
2 oua
1 lingurita de otet
1 pachet de praf de copt
faina cernuta, cat cuprinde (eu am avut aprox 600 gr)
gem de prune
nuca 100 gr

Modul de preparare este foarte usor, asa ca hai la treaba!!!

Amestecam intr-un castron  untura cu zaharul pudra, dupa care adaugam ouale si smantana. Amestecam cu o lingura ade lemn pana cand se formeaza o crema si este timpul sa adaugam si otetul.
Incepem sa adaugam faina, lingura cu lingura, punem si praful de copt, mai punem faina, pana cand aluatul nu mai poate fi manevrat cu lingura si framantam cu mana, adaugand faina pana cand acest aluat pufos nu se mai lipeste de maini.


Este momentul sa-l punem intr-o folie de plastic, sa-l asezam bine, astfel incat sa se raceasca uniform, deoarece va petrece cam 1 ora in frigider.

Dupa ce s-a racit in frigider, luam bucati potrivite din el, si il intindem cu un sucitor, pe un blat de lucru, pudrat cu faina, foaie subtire. Cu ajutorul unu-i castron am facut un cerc pe aluatul nostru, am indepartat marginile, si am taiat foaia in cadrane, precum feliile de pizza (in jumatate, apoi in sfert si inca o data).







Am amestecat gemul cu nuca si am pus o cantitate mica in fiecare cadran, in partea exterioara, de unde am si inceput sa rasucesc catre interior.


Am curbat un pic cornulelete, ca pe o semiluna si le-am asezat in tava de aragaz, am indrodus tava in cuptorul incalzit la o temperatura de 190 grade, pentru fix 20 min.

Apoi se scot, de lasa putin sa se raceasca, dar se pudreaza cu zahar pudra cat sunt inca caldute.


                   Pofta buna!!! Si trebuie sa le incercati alaturi de cei dragi!!!!




17 comentarii:

  1. tava se unge cu ulei ca sa nu se prinda cornuletele?

    RăspundețiȘtergere
  2. da, sa nu cumva sa se prinda, sau le puteti aseza pe hartie de copt

    RăspundețiȘtergere
  3. va rog f. mult sa-mi scrieti,in loc de untura,putem folosi unt sau margarina sau ulei?..sau nu mai ies asa fragede...nu am voie sa consum untura.Mii de multumiri si felicitari....!!!..sunteti cei mai buni !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am incercat cu unt si nu au iesit deloc cum imi aduc aminte din copilarie. Au iesit uscate si fara aroma. Nu am de unde sa fac rost de untura din pacate. Cornuletele sunt bune, dar nu sunt la fel fara untura.

      Ștergere
    2. Probabil untura are o alta consistenta si da o alta textura cornuletelor...imi pare rau sa aud ca nu au iesit asa cum va doriti. Am locuit si eu o mare perioada de timp intr-o alta tara cu obiceiuri total diferite de ale noastre si ca atare nici ingredientele nu prea erau la fel. Ce ma gandesc ca ati putea merge la macelaria locala, sa luati grasime si sa o topiti, sa faceti untura pentru prajituri. Sarbatori fericite, va doresc si va multumim pentru ca ne urmariti!

      Ștergere
  4. Puteti incerca cu unt, nu am facut niciodata altfel, dar cred ca ies bune si aromate cu unt. Multumim mult pentru ca ne sunteti aproape! Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu le-am facut fara oua si fara untura, le-am pus doar ulei de floare soarelui presat la rece si reteta am facut-o la thermomix si va pot spune ca au iesit geniale!! Am inlocuit zaharul cu mierea datorita sanatatii si suntem incantati de aceasta reteta cu schimbarile facute!! Multumesc farfuriei vesele!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A da si in loc de otet le-am pus putin suc de lamaie. Si va asigur ca au iesit super gustoase!! Am facut aceste shimbari a ingredientelor datorita stilului de viata pe care il avem si am sa le mai dau REPEAT!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru ca ne-ai impartasit si noua varianta modificata, dar foarte buna si sanatoasa, a cornuletelor. Iti multumesc pentru ca ne urmaresti si iti doresc, sanatate si multa voiosie!!! Craciun fericit!!!

      Ștergere
  6. cat inseamna 250 g untura in linguri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O cana sau doua, depinde de cat de mare este cana:)

      Ștergere
    2. o cana de 250 ml ...daca vrei cantitati mai exacte gaseti la cornuletele cu unt http://www.farfuriavesela.ro/2016/02/cornulete-fragede-cu-unt.html, m-am conformat si am cantarit exact totul. O zi frumoasa!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. vreo 2 tavi si ceva, dar depinde cat de mari le faci...mama mea are obiceiul sa le faca micute micute...depinde
      O zi frumoasa!

      Ștergere
  8. Foarte bune!!!!!Pot înlocui praful de copt cu bicarbonat de sodiu?(in loc de un plic de praf de copt....Cat bicarbonat de sodiu?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aceeasi cantitate de bicarbonat de sodiu (8-10 gr). O zi frumoasa!

      Ștergere