03 decembrie, 2019

Prajitura cu orez si fructe uscate

Desertul acesta ma face sa ma gandesc putin mai mult la desaga Mosului. Este o prajitura pe care trebuie sa o pregatiti in preajma Craciunului, si veti vedea ca desi astazi suntem la inceputul lunii decembrie, zilele Craciunului vor veni cu atat repeziciune de mai ca ne vor lua prin surprindere.










Ingrediente umplutura
1 litru de lapte
250 grame orez
160 grame zahar
coaja rasa de o portocala
8 grame zahar vanilinat
4 oua
100 grame fruct euscate (caise, stafide, etc)
100 grame aline/arahide/nuci
 laptele se fierbe impreuna cu orezul, cu un praf de sare si cu o parte din zahar
 Se fierbe pentru 30 min. Amestecandu-se din cand in cand si se lasa apoi sa se racesca, sa ajunga la temperatura camerei.
 Fructele se taie in bucati mai mici
 la fel se toaca si anunele, arahidele sau nucile

 Se folosteste numai partea galbena de la portocala si se da pe o sazatoare fina
 Ingrediente aluat
Se face si un aluat din 3 lingurite de vodca, 200 grame faina, 130 grame unt, 60 grame zahar
 se amesteca faina cu zaharul si apoi cu untul. Se sfarama untul in bucati micute
 si pentru a aduna aluatul intr-o singura bucata se folosesc -trei lingurite de vodca. Alcoolul nu va modifica gustul aluatului, doar il va face usor crocant
 Se avita framantarea acetui aluat
 se intinde in tava cu diametrul de 26 cm, atat la baza cat si pe margini
 se pune tava in frigider, pana in momentul in care si umplutura va fi gata
 ALbusurile se separa de galbenusuri
 Albusurile se spumeaza cu un praf de sare
 Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar
 cu zaharul vanilinat
 si cu orezul ce s-a racit
 Am adaugat fructele uscate, alunele si coaja de portocala

 si la final se incorporeaza si albusurile spuma
 Se toarna umplutura in tava, peste aluatul intins in tava si se va coace la 170 grade C pentru 50-60 min.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu