24 noiembrie, 2017

Tort cu multe foi si crema fina

Am pregatit acest tort gandindu-ma ca urmeaza Sarbatoarea Sf Andrei si a Sf Nicolae si poate aveti oameni dragi pe care sa-i sarbatoriti, iar daca nu, cu siguranta ocaziile de a pregati acest tort nu vor lipsi, pentru ca mai este putin si vor veni si sarbatorile minunate de iarna.
Este un tort delicios, nu va speriati de pregatirea foilor pentru ca sunt foarte simple, sunt un pic migaloase, dar dupa primele doua va intrati in mana si nu va mai fi greu deloc si nu trebuie sa fie chiar asa perfecte pentru ca se va imbraca totul in crema si nu va fi nici o problema.



Tort cu multe foi si crema de vanilie



Ingrediente

Foi (10 buc) 

50 grame faina
100 grame unt la temperatura camerei
100 grame zahar
200 grame smantana acra cu grasime 20%
2-3 linguri apa rece sau lapte


Crema 
1 litru lapte
100 grame zahar tos
80 grame amidon
4 oua
200 grame unt 
150 grame zahar pudra
8 grame zahar vanilat


Pentru a  pregati aluatul pentru foi am amestecat faina cu zaharul, apoi cu untul si cu smantana. Daca este nevoie se mai poate adauga 2-3 linguri de apa rece sau lapte pentru a incorpora toata faina, iar aluatul sa fie compact pentru a putea fi intins foi.
Se imparte in 10 bucati si se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Se decupeaza din hartie de copt un disc cu diametrul de 22 cm si fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe aceasta hartie, se pudreaza bine cu faina si apoi se inteapa cu o furculita si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 5-7 min.
Am decupat 2 astfel de hatii si cat o foaie se coace in cuptor, intind alta bucata de aluat pe cealalata foaie.






Am pus 800 ml lapte la incalzit pe aragaz.
Ouale se amesteca cu zaharul tos si cu amidonul si cu 200 ml lapte rece, pentru a nu se forma cocoloase, apoi se toarna laptele fierbinte peste compozitia de oua. Laptele fierbinte se toarna in fir subtire, amestecandu-se.
Se pune totul la fiert pe aragaz, la foc mediu, amestecandu-se cu telul pana se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca, sa ajunga la temperatura camerei.

Untul se mixeaza cu zaharul vanilat si cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat cate o lingura din compozitia de oua racita.

Se obtine o crema fina si gustoasa, potrivita si pentru alte deserturi.






Se asambleaza desertul, adaugand crema peste fiecare foaie.
Se imbraca totul in crema si se orneaza cu fulgi de nuca de cocos si cu putina ciocolata topita.




Se lasa la frigider pana a doua zi pentru a se putea inmuia foile si pentru a se putea portiona frumos desertul.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu