14 octombrie, 2017

Ciocolata de casa

Ce ne aminteste cel mai mult de copilarie? Evident, si raspund fara sa ma gandesc prea mult, ciocolata pregatita de mama. Era cea mai buna ciocolata de casa!!! chiar si astazi, desi de la ea am invatat sa o pregatesc, parca tot mai buna era cea pregatita de mama mea. 
Astazi, cu mare drag, o voi pregati pentru  familia mea.

Pst!! Si voi o puteti urmari in filmuletul alaturat!!!









Ingrediente 

250 gr lapte praf
100 gr cacao
150 ml apă
500 gr zahăr
150 gr unt
Esenţă de Rom
Stafide (nuci, alune…)




Cum preparăm? Simplu, dar cu mici secrete pe care vi le voi dezvalui in cele ce urmează.

Se pune zahărul cu apa pe foc, şi se fierbe până când se leaga bine (cam 10-12 min) (secretul: până când picatura de sirop cade mai greu de pe lingura cu care se amesteca).

Între timp, cât siropul este pe foc, laptele praf şi cacaoa, se trec prin sita şi se amestecă bine.


Apoi se pune untul în siropul nostru şi se mai lasă puţin la clocotit, după care se ia de pe foc şi se adaugă peste ingredientele noastre uscate.

 Se amesteca bine şi se aromatizează cu esenţă de rom, se adaugă stafidele.
 Secret: în etapa aceasta trebuie să se lucreze repede!!!! Se rătoarnă compoziţia fierbinte în tăvi (recipiente)  în care s-a aşezat hârtie de copt.


Se pune tava în frigider (2-3 ore), sau daca sunteţi nerăbdători, în congelator (1 ora).
Astfel ciocolata noastră de casa este gata.










Vă sugerez să încercaţi să o faceţi şi voi, chiar merită!!! 







6 comentarii:

  1. Tava se baga in frigider/congelator dupa racire, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu fac destul de des! buunaaaa... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana acum ceva ani mama mea facea aceasta ciocolata cu aceleasi proportii de lapte praf, cacao si zahar. Buna, buna! De curand, citind reteta, mi s-a parut uriasa cantitatea de zahar, asa ca am redus-o la jumatate, conform altor retete. Nu-i acelas lucru!!! Nu a iesit asa cum stiam eu, cum omi placea mie. Asa ca ma reintorc la origini. :) Singura mea problema ar fi incorporatul ingredientelor. Din cate imi amintesc, niciodata nu reuseam sa incorporam tot laptele in sirop, fiind cumplit de greu de mestecat. Dar ciocolata era ciocolara de casa adevarata!
    Super reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Cantitatea de zahar si ca urmare siropul face ca ciocolata sa aiba consistenta tare a acesteia. De amestecat, eu amestec cu o lingura de lemn si lucrez repede astfel incat caldura siropului sa dizolve laptele praf. Retetele vechi sunt foarte bune, mai ales ca le-ai incercat de atatea ori....si au si gustul nostalgiei. O zi frumoasa!!!

      Ștergere
  4. Pana acum ceva ani mama mea facea aceasta ciocolata cu aceleasi proportii de lapte praf, cacao si zahar. Buna, buna! De curand, citind reteta, mi s-a parut uriasa cantitatea de zahar, asa ca am redus-o la jumatate, conform altor retete. Nu-i acelas lucru!!! Nu a iesit asa cum stiam eu, cum omi placea mie. Asa ca ma reintorc la origini. :) Singura mea problema ar fi incorporatul ingredientelor. Din cate imi amintesc, niciodata nu reuseam sa incorporam tot laptele in sirop, fiind cumplit de greu de mestecat. Dar ciocolata era ciocolara de casa adevarata!
    Super reteta!

    RăspundețiȘtergere