27 ianuarie, 2017

Placinta taraneasca cu branza

Nu stiu cate retete de placinte cu branza am pregatit de-a lungul timpului, pe aceasta am gasit-o pe o foaie mototolota si ingalbenita, rupta din vreo carte veche de bucate pe care nu am fost capabila sa o identific. Nu am pregatit-o exact ca acolo, pentru ca nu avea zahar deloc, in locul untului era untura clasica, i-am pus coaja de lamaie si zahar vanilat.....am pastrat din acea reteta doar modul de intindere si asezare a foilor intre care am pus branza si untul....
Placinta rece sau calda este buna cu lapte sau ceai, dar si langa cafea ii sta bine.



Ingrediente 


1 kg faina
500 ml lapte
un praf de sare
200 gr zahar
7 gr drojdie uscata
100 ml ulei
2 oua intregi + 1 albus - pentru aluat
1 galbenus - pentru uns placintele pe deasupra
400 gr branza telemea de vaca
250 gr unt
esenta de vanilie
zahar vanilinat
coaja rasa de lamaie

Pregatesc mai intai aluatul amestecand faina cu un praf de sare, 3 linguri de zahar si drojdia uscata, adaugand apoi treptat uleiul, ouale intregi, albusul si laptele caldut.
Se framanta aluatul pentru 5-10 min si se lasa sa se odihneasca pentru 10 min timp in care pregatesc umplutura.
Am dat untul si branza pe razul mare, am adaugat restul de zahar, zaharul vanilinat, esenta de vanilie si coaja de lamaie.

Am impartit aluatul in 24 parti egale.
Fiecare bucata de aluat am intins-o foaie foarte subtire, am uns-o cu amestecul de unt si iar am intins alta foaie si tot asa.
Am facut doua placinte din cate 12 foi fiecare, asezand umplutura intre foi, tavile mele fiind identice si cu dimensiunile de 26 x 21 cm.
Daca vreti sa faceti doar o singura tava mai mare impartiti aluatul numai in 12 parti si procedati la fel asezand umplutura peste fiecare foaie.

Am crestat placinta cu un cutit, portionand-o si am uns apoi toata suprafata cu galbenus de ou.
Se coace la foc iute pentru 10 min (200 gr C), apoi la 180 gr C pentru inca 20 min.

Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

5 comentarii:

  1. Delicioasa,ieri am facut-o pentru prima oara,va multumesc frumos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ti-a placut. Sa o incerci si pe cea cu iaurt http://www.farfuriavesela.ro/2016/02/placinta-cu-iaurt.html, noua ne place mult mult. O zi minunata si o saptamana productiva!

      Ștergere
  2. Acum o incerc pt prima data..sa vedem ..abia astept sa o scot din cuptor��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fac a doua oară..mi-a iestit foarte bună, numai ca eu nu pun zahar ,si nici arome ,imi place cu branza sărată, ati uitat sa scrieti ca treb pus oua in aluat,nu face nimica eu am pus ca stiu va doresc o zi buna.

      Ștergere
    2. da, ai dreptata, am uitat sa scriu de oua ca le-am pus in aluat...dar bine ca am spus in filmulet. O zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere