03 septembrie, 2016

Mamaliga cam ca a bunicii cu branza si smantana

Ce pot sa va spun despre mamaliga? nimic nou, pentru ca toata lumea o stie. Delicioasa fiertura aurie ne incanta farfuriile alaturi de branza si smantana, ficaciori cu ceapa si usturoi sau delicioasele sarmale. 
Se pregateste simplu, in tuciul daruit de bunica, se amesteca cu facaletul, cine are, in cazul meu cu lingura de lemn. Pentru mai multa aroma eu ii adaug putin unt, dar nu-i obligatoriu. Unii pun tot malaiul la fiert de la inceput, in alte zone se adauga treptat...si indiferent de cum o pregatim, rezultatul este delicios.
Mie mamaliga imi miroase a duminica, pentru ca in copilarie, nu era duminica de la Dumnezeu sa nu avem mamaliga la pranz pe masa, alaturi de branza si smantana.
In vacanta de vara, cand alaturi de verisorii mei, stateam la bunica, dupa ce mamaliga se rasturna, in tuciul inca fierbinte si pe peretii caruia ramanea crusta de la mamaliga, se adauga lapte dulce tocmai muls. Nu va mai spun ce harmalaie si cata veselie insotea mesele din vacantele, niciodata suficient de lungi la cate aveam noi de explorat.




Ingrediente  


1 litru de apa
210-250 gr malai
sare dupa gust
un cub de unt - optional

Am pus apa la fiert in tuciul bunicii cu sare, cand apa incepe sa fiarba adaug o parte din malai, amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase si las sa fiarba cam 15 min. Cand incepe sa bolboroseasca bine mamaliga, adaug si untul care va mai linisti fiertura si nu vor mai sari stropi pe aragaz.
Dupa cele 15 min adaug si restul de malai, in ploaie, amestecand continuu cu telul si o mai las sa fiarba 30 de minute mai ales in cazul malaiului cumparat de la tarani din piata, cel din supermarket fierbe mai repede, dar nu este la fel de gustos.

Mamaliga o amestec din cand in cand cu o lingura de lemn sa fiu sigura ca nu are cocoloase deloc. Cand are consistenta dorita de mine, adica sa nu fie nici prea moale dar nici prea tare, adun mamaliga spre centrul tuciului cu lingura de lemn si o mai las cateva minute fara sa mai amestec, netezind suprafata.
Cand este gata o rastorn pe o farfurie mai mare si poate fi servita.


Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

Va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu