09 decembrie, 2014

Cozonac floare - fara gluten

Astazi mi-am dat seama ca sunt un om curajos. De ce spun asta? In cele ce urmeaza va veti da seama.

Fiind alaturi de alti bloggeri foarte talentati in campania "Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr Schar", printre produsele primite spre testare am primit si faina fara gluten, "Mix B-Bread Mix- Dr Schar" si, recunosc ca nu am mai pregatit deserturi cu aceasta faina. Este o faina alba, foarte fina, dar care nu stiam cum se comporta la copt.
Acum intra in scena, curajul meu, de ce? Pentru ca m-am gandit indelung si cu multa compasiune la cei ce sunt nevoiti sa manance toata viata preparate fara gluten, si la cum ar arata sarbatorile de Craciun fara cozonac, curajoasa de mine, mi-am spus ca trebuie sa pregatesc cozonac.
Da, ati citit bine! COZONAC!!!

De ajuns cu vorbaria, puteti urmari reteta video chiar aici!!!



Ingrediente

5 oua+1 pentru deasupra
300 gr zahar
1 cub de 42 gr drojdie proaspata sau 14 gr drojdie uscata 
400 ml lapte caldut
100 gr unt topit
5 linguri de ulei de floarea sorelui
1 praf de sare, nu puneti mai mult, pentru ca faina contine sare
coaja de la o portocala/lamaie
esenta de vanilie
1 kg faina fara gluten Mix B - Bread -Mix - Dr Schar
300 gr rahat taiat cubulete
stafide inmuiate in putina apa calduta si esenta de rom

Nota*
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Verificati ingredientele sa nu contina gluten.



Preparare
Faina am cernut-o de doua ori desi este atat de fina si am pus un praf de sare.
Drojdia o sfaramam si o amestecam cu 1 lingura de zahar si un pic de lapte caldut.
In castronul cu faina facem o adancitura si punem acolo drojdia, presaram putina faina deasupra ei si o lasam sa creasca/infloreasca cam 10 min, in loc caldut si fara curenti de aer reci, asta nici nu mai trebuie sa spun.
Apoi adaugam galbenusurile amestecate putin cu o furculita, untul topit, zaharul, coaja rasa de la o portocala, esenta de lamaie, uleiul, iar laptele il adaugam treptat, amestecand bine ingredientele, pana obtinem un aluat destul de lipicios, dar destul de compact.
Lasam aluatul in loc caldut, acoperit cu un prosop curat, sa mai creasca, cam 1 ora. 
Dupa ce aluatul a dospit cam o ora, il impartim in trei parti egale, le intindem pe fiecare foaie, pe blatul de lucru uns bine cu ulei, le umplem cu rahat si cu stafide, le rulam.
Pregatim o tava rotunda, o un gem bine cu unt, eu am pus si hartie de copt la baza acestei tavi.

Taiem  rulourile in bucati cam de 4 cm, cepetele le asezam in mijloc, iar pe margine asezam celelalte bucati, am format astfel o floare.
Am batut bine un ou si am uns bucatile de aluat.
Cuptorul a fost incalzit bine inainte, la 180 gr C, si cozonacul poposeste in acesta, pana se coace si  rumeneste.
Cand incepe sa miroasa casa a cozonac si s-a rumenit frumos, testati cu o scobitoare sa vedeti daca s-a copt.

Lasati cozonacul sa se racoreasca dupa care il pudram cu zahar pudra si il servim cu multa placere.

Da, chiar m-am descurcat bine, spun nu numai eu, cat si cei din familia mea, care au mancat acest cozonac.
Faina fara gluten nu are nimic in comun cu cea cu gluten, ca atare si textura preparatelor finale va fi diferita, dar noua chiar ne-a placut aceasta varianta de cozonac.
Cozonacul este unul mai dens, satios, creste in cuptor si se rumeneste frumos, iar noi ne-am bucurat de parfum de cozonac proaspat copt si foarte gustos, asa cum cred ca s-ar bucura oricare din cei cu intoleranta la gluten care ar putea gusta dintr-un preparat traditional, foarte indragit, pregatit dupa nevoile lor.

Ne puteti aprecia reteta si pe pagina de Facebook Dr Schar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu