29 aprilie, 2014

Paine sarbeasca

Mergand in vizita la niste prieteni, ne-au servit la masa cu aceasta paine calda deosebita.
 Reteta vine de la bunica acestei prietene, care a lasat-o nepoatei si asa-prin amabilitatea acesteia-a ajuns la mine.
 Pentru ca mi se pare usor de pregatit, deosebita ca aspect si pentru ca toti copiii au mancat-o imediat, va ofer si voua acesta reteta !

Urmariti reteta noastra video chiar aici !





 Ingrediente
 - 400 de grame de faina alba cernuta in prealabil
 - 1 cub de drojdie proaspata (25 gr)
 - 1 cana de lapte caldut
 - 1 lingurita de zahar ( sa frecam drojdia cu acest zahar)
 - sare
 - o jumatate de pachet de unt (100 grame)
 - un galbenus de ous (pentru uns deasupra aluatul inainte de coacere)
 - seminte de foarea soarelui/susan pentru ornat painea pe deasupra



 Cum pregatim:
 - amestecam drojdia cu o lingurita de zahar pana devine lichida
 - in laptele caldut adaugam drojdia lichida si lasam 10 minute, sa se desfaca bine drojdia
 - adaugam faina si sarea
- obtinem un aluat moale, il lasam sa creasca aproximativ o ora
 - dupa ca aluatul s-a dospit, punem faina pe blatul de lucru
 - impartim aluatul in 2, apoi fiecare jumatate in 3, apoi fiecare treime in doua si obtinem 12 bile de coca
 - intindem fiecare bila de coca usor, pana obtinem o discheta de aluat
 - trecem discheta prin unt topit
 - punem in tava unsa cu ulei si pudrata in prealabil cu faina
 - asezam astfel toate cercurile de coca, ca petalele unei flori
 - ungem cu galbenus
- presaram seminte de floarea soarelui si de susan
- punem painica in cuptorul preincalzit, 30 de minute la 180 grade sau la cuptorul cu gaz la foc mediu pana se rumeneste frumos.

 Este o paine frumoasa si gustoasa, nu stiu cum se prezinta rece pentru ca nu a apucat niciodata sa se raceasca!


 Va doresc o zi frumoasa si farfurii vesele ca painea aceasta !



2 comentarii:

  1. bună ziua!
    după ce se formează floare nu mai stă la crescut?
    vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am pus-o in cuptor imediat pentru ca ma grabeau copiii rau, dar cred ca o mai puteti lasa la crescut cateva minute 15-20 min si apoi la cuptor

      Ștergere