15 martie, 2014

Prajitura cu gem si nuca (de post)

Sunt adepta, si asta cu mare convingere, a preparatelor facute in casa. Cred cu tarie ca orice ai prepara acasa nu se compara cu ce gasim in magazine, iar produsele de post nu fac exceptie.
M-am gandit sa va prezint astazi o prajitura de post, cu ingrediente destul de putine, dar care poate fi un desert foarte bun.

In filmul de mai jos puteti vedea cum am preparat eu aceasta prajitura, nu trebuie sa-l ratati!!






Ingrediente

Pentru 3 foi

200 gr zahar tos
250 ml bors
250 ml ulei
un plic de praf de copt
un praf de sare
faina cat cuptinde (eu am avut nevoie de aprox 1 kg)
pentru a forma un aluat ce poate fi intins cu sucitorul

Din ingredientele de deasupra se amesteca, formand un aluat ce se va imparti in trei parti egale si se va intinde foi ce se vor coace pe fundul tavii de cuptor. Foile se coc in cuptor, la foc potrivit in aprox. 10-15 min.








Pentru umplutura dintre foi

800 gr gem de prune (orice al gem facut in casa)
300-400 gr nuca macinata in robotul de bucatarie

Gemul si nuca se amesteca, se imparte in doua parti egale si se pune intre foi.


Pentru ornat 

200 gr ciocolata amaruie
3 linguri de ulei

Ciocolata se topeste la main-marie, adica se pune o cratita cu apa pe foc sa fiarba, iar ciocolata se pune intr-o cratita mai mica, ce se va aseza in prima cratita, fara a se scufunda prea mult.. Fierbinteala apei v-a topi ciocolata fara sa o arda. Se va incorpora si uleiul, pentru ca ciocolata sa fie mai lucioasa si sa se poata taia mai usor.


Concluzionam: Am copt 3 foi, le umplem cu gem si nuca macinata, iar pe deasupra punem ciocolata topita si pe care o intindem bine.



Dam prajitura la rece, pana a doua zi pentru a se putea portiona. Nu se poate taia imediat pentru ca foile sunt destul de crocante, asa ca trebuie sa aveti rabdare, dar a doua zi prajitura se va fragezi si se va taia frumos.


Urmariti blogul si  canalul nostru de pe YouTube, pentru alte retete savuroase si sanatoase!  Daţi like retetelor care va plac si inveseliti-va si voi farfuriile !
Asteptam sugestiile voastre pe adresa farfuriavesela@gmail.com.




7 comentarii:

  1. Tocmai am descoperit blogul dvs si cred ca o sa petrec citeva ore printre retete si video. O intrebare as avea: cu ce pot inlocui borsul sin reteta de foi? Unde traiesc nu este bors si nu stiu cum sa-l fac in casa. Multumesc frumos. Adriana. P.S. Multumim frumos pt blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult pentru ca ne sunteti alaturi!!! legat de bors, nu stiu ce sa va spun, nu am facut aceasta reteta altfel, dar puteti alege reteta de foi de la alta prajitura, cum ar fi cea de Alba ca zapada sau cea Marmorata. Multumim mult pentru aprecieri!!! Spor la bucatarit si multe farfurii vesele!!!

      Ștergere
  2. in locul prafului de copt n-ar fi mai potrivit amoniul pt prajituri s-au bicarbonatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. praful de copt contine bicarbonat, dar puteti folosi si amoniac, vor fi si mai fragede

      Ștergere
  3. de unde ati cumparat ciocolata neagra ?

    RăspundețiȘtergere